Zipline
- Özel Makaralar
- Özel Çelik Halat
- Profesyonel Frenleme Sistemleri
- Statik Hesap, Rapor ve Çizimlerle Desteklenmiş Uygulama
Özel projelendirme, profesyonel kurulum ve yatırımın hızlı geri dönüşü!
Macera parkları içerisine konumlandırılabilen Zipline, tek başına bir etkinlik alanı olarak da projelendirilebilmektedir. Uçmaya en yakın duyguları yaşatmasından dolayı popülerliği hızla artmakta olup, Zipline parkurlarının hem kurulumu hem de işletmesi için son derece önemli hesaplamalara ihtiyaç duyulmaktadır. Extreme Works olarak bizler, sizin için en uygun Zipline çözümlerini, en güvenli yollarla sunuyoruz.
Zipline parkurları ağaçlar arasında veya çelik-ahşap kuleler arasında da kurulabilir. Ağaçlar üzerine kurulabilecek Zipline hatları ağaçların cinsi, yaşı, toprak durumu, zemin eğimi gibi bir takım doğal değişkenlere bağlı olarak belirli bir uzunluğa kadar çıkabilmektedir. Ancak yükün fazla ve titreşimin yoğun olduğu uzun Zipline hatları için, özellikle çelik yapılar tercih edilmelidir.
Zipline, genellikle macera parklarında ip parkurlarının son oyunu olarak tercih edilmektedir. Bu sayede yüksek parkurdan zemine inişler ve tahliye sağlanırken, parkuru bitirmek üzere olan kullanıcılar keyifli bir ek aktivite olan Zipline ile ödüllendirilmektedir.
Bağımsız aktivite alanları olarak da kurulabilen Zipline tesisleri için; rüzgar, yağmur, yıldırım tehlikeleri, zemin durumu gibi birçok veri gözden geçirilerek temelden çeliğe, halattan frenleme sistemlerine kadar her detayı barındıran projelendirilmeler yapılmalıdır.
Extreme Works; yurtiçinde ve yurtdışında gerçekleştirdiği tüm Zipline kurulumlarında statik hesaplamaları, projeleri ve raporları eksiksiz biçimde hazırlar.
Zipline; iki nokta arasındaki kot farkından yararlanılarak kurulan çelik halatlar ve makara üzerinden, kullanıcıların emniyet kemeri eşliğinde bir noktadan diğer noktaya kaydığı aktivite alanlarıdır. Zipline aktivitesi esnasında herhangi bir motor, akü ve elektrik kullanılmaz.
Zipline parkurları, uzun veya kısa olmaları fark etmeksizin, önemli hesaplamaları gerekli kılar. Hatalı bir projenin ya da kurulumun söz konusu olduğu durumlarda çok büyük kazalar ve maddi-manevi hasarlarla karşılaşılabilir.
Doğru Zipline kurulumu için; uygulama alanının uzunluğu, zemin formu ve tipi incelenmelidir. Talep edilen hıza ve mevcut arazi kotlarına uygun olarak, başlangıç ve bitiş noktaları için kule ve platform projeleri hazırlanmalıdır.
Çelik halatlar, Zipline üzerinde oluşacak yüke ve kullanıcıların maksimum hızına uygun olarak belirlenmelidir. Zipline çelik halatının belirlenmesinde; halatın çapı, tel yapısı, kopma yükü, kompozisyonu, çekirdek özellikleri, dış tellerinin kalınlığı, yağ oranı, halatı oluşturan her bir telin mukavemet sınıfı ve korozyon karşıtı kaplamanın özellikleri eş zamanlı olarak göz önünde bulundurulmalıdır.
Her iklim, uzunluk, hız ve makara için farklı Zipline çelik halat tipleri mevcuttur. Extreme Works olarak standart çelik halatların yanısıra, farklı nitelikler barındıran alanlar ve mekanlara yönelik özel kompozisyon, kopma yükü ve kaplama özelliklerine sahip çelik halatlar ürettirmekteyiz.
Zipline hatlarına ilişkin bir diğer önemli konu ise; makara seçimidir. Hat için en uygun makara seçilmediği takdirde; çelik halat çok hızlı deforme olacak, kullanıcıların hızları ayarlanamayacak, frenleme sisteminde sorunlar yaşanacak ve nihayetinde Zipline, normalden çok daha kısa bir sürede yıpranacaktır.
Zipline tek hat olarak kurulabildiği gibi, gidiş-geliş veya birbirine parelel hatlar halinde de kurulabilmektedir.
Hem istenen hızın yüksek olması, hem kullanıcılar arasındaki kilo farkları, hem de rüzgar gibi etkenlerden dolayı, kullanıcıların bitiş noktasına kendiliğinden duramayacakları biz hızla ulaşmaları söz konusu olabilir. Bu durumlar için, farklı Zipline frenleme modelleri kullanılabilmektedir.
Bu modellerden en güvenlisi, ZipStop adındaki otomatik manyetik frenleme cihazıdır. Farklı hızlara yönelik farklı modelleri bulunan ZipStop, doğru montaj ve periyodik bakım eşliğinde uzun yıllar kullanılabilecek güvenli bir Zipline frenleme cihazıdır. Zipstop’a ek olarak yedek frenleme aparatı da kullanılmalıdır. Extreme Works olarak bizler, hızlı hatlarda en uygun frenleme sistemlerini kullanarak, tüm ziyaretçilerin güvenle eğlenmesinin yanında; işletmeler için tüm süreçlerde kolaylık ve hız da sağlıyoruz.
Zipline kurulum maliyeti; talep edilen hat uzunluğu ve hızı, kurulumun yapılacağı alanın özellikleri, (örneğin ormanlık alan olup olmaması gibi) birçok unsura bağlı olarak değişebilmektedir. Ayrıca kullanılacak kişisel güvenlik ekipmanının ve makaraların markası ve adeti de, maliyet açısından belirleyici unsurlar arasında yer almaktadır. Zipline fiyatlandırması için her kurulum alanına yönelik özel bir çalışma yürütülmektedir.
Hayalinizdeki Zipline için en uygun projenin maliyetini öğrenmek istiyorsanız; bizimle iletişime geçmeniz yeterli!
Zipline için en önemli ekipman, makaradır. Zipline makarasına ek olarak asgari ihtiyaç olarak emniyet kemeri, kask ve ara bağlantı ipleri (lanyard) sayılabilir. Bunların haricinde, aksiyon kamerası da Zipline parkurlarında sıklıkla kullanılmaktadır.
Zipline parkurları, genellikle 5 yaş ve üzerindeki kullanıcılara uygun biçimde tasarlanmaktadır. Hattın hızı ve emniyet kemeri sınırları göz önünde bulundurularak, Zipline kullanıcılarının 5 yaşın üzerinde ve 120 kg ağırlığın altında olmaları beklenir. Bu genel sınırların dışına çıkan Zipline hattı taleplerine yönelik, özel projeler geliştirilebilmektedir.